rewrite this title in hungarian 5 nagyszerű színházi előadás Budapesten idén tavasszal without repeating the same words

5 nagyszerű színházi előadás Budapesten idén tavasszal

rewrite this content in hungarian and keep HTML tags

Színesebbnél színesebb színházi előadásokat hoz a tavasz a fővárosba. Láthatatlan színház, irodalmi musical és egy Hamupipőke-parafrázis is megelevenedik a közönség előtt Budapest színpadain.

Az éjszaka tapintása

Egy nem mindennapi színházi élmény részesei lehetünk a XIII. kerületi Kultúrtanya közösségi terében. Vaksötétben zajlik az előadás, amely során egy rejtélyes szerelmi történetet bogozhatnak ki a résztvevők. A képzelet szárnyán egészen Görögországig utazhatunk, ahol étel, ital és tánc is várja a közönséget. A szemünkön kívül minden érzékszervünkre szükség lesz, hogy felderítsük a szerelmesek sorsát. Az est végén minden világossá válik, ahogy hirtelen felgyúlnak a fények. Az érzékenyítő színházi előadást a Vakrepülés Színtársulat tolmácsolásában láthatják az érdeklődők.

Kultúrtanya | 2024. április 5., 6., 20., 26., 27. | Facebook

Fotó: Vakrepülés Színtársulat

Csoda

Egy egyszerre vicces, mégis szívbemarkoló történet kerekedik ki a Vígszínház Házi Színpadának legújabb bemutatójából, melyet Dino Benjamin jegyez. Schwajda György Csoda című előadásának főszereplője Nagy Vencel nyomdai betűszedő (Gyöngyösi Zoltán), akit annak ellenére, hogy elveszítette szeme világát, munkaképesnek nyilvánítanak. Visszatér tehát a munkába, ahol nem kis kalamajkát okoz, miközben környezete kitartóan igyekszik segíteni neki. Végtelen humorra és emberségre számíthatunk az új vígjáték nézése közben, melynek egyes jelenetei a darab vége után is mosolyt csalnak majd az arcunkra.

Vígszínház | 2024. április 7., 19., 25. | Weboldal

Fotó: Dömölky Dániel

Én, József Attila

József Attila születésének évfordulója alkalmából tűzi műsorra ezt az izgalmas irodalmi musicalt idén áprilisban a Madách Színház. Az egyik legnagyobb magyar költő életének sorsdöntő fordulatai kelnek életre a színpadon, többek között József Attila első és utolsó szerelme is megelevenedik a közönség előtt. Emellett a darab felidézi a 20-as és 30-as évek budapesti irodalmi életét, a költő Illyés Gyulával kötött barátságát, és a leghíresebb versek születésének körülményeit. A főbb szerepekben Szemenyei Jánost, Muri Enikőt és Gallusz Nikolettet láthatjuk.

Madách Színház | 2024. április 11-20. | Weboldal

Fotó: Madách Színház

Az öldöklés istene

Házaspárbaj a Kultúrbrigád előadásában az Átrium színpadán. Két gyerek iskolai verekedése kapcsán kirobbant vitát a felnőtteknek kell rendezniük, azt azonban nem sejtik, hogy az igazi csetepatét ők fogják vívni. 90 perc alatt lehull a lepel a két decens szülőpáros életéről és megmutatják, milyen frusztráltak és kicsinyesek valójában. Yasmina Reza, Moliére-díjas, magyar származású francia írónő világhírű komédiája, Az öldöklés istene leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.

Átrium | 2024. április 14., 15:00 | Weboldal

Fotó: Lakatos Péter

Hamupipőke

A Budapest Bábszínház új előadása a kosztümös filmekből jól ismert korba, a 19. századba helyezi Hamupipőke történetét. Egy világba, amelyben nincs még Instagram, mégis mindennél fontosabb a látszat. Egy világba, ahol a tudomány, a fizika is lehet igazi varázslat. Hamupipőkének mostohája és mostohatestvérei bántásai mellett saját bizonytalanságával is meg kell küzdenie, hogy elindulhasson a felnőtté válás útján. Segítőtársai a korlátlan fantázia, a csillapíthatatlan tudásvágy, a kérlelhetetlen igazságérzet. Gimesi Dóra írt a klasszikus meséből izgalmas történetet, az előadást Kuthy Ágnes rendezte.

Budapest Bábszínház | Bemutató: 2024. május 11., 15:00 | Weboldal

Fotó: Piti Marcell

További színes kultprogram a fővárosban: