rewrite this title in hungarian 5 bájos falu a Balaton-felvidéken, amit érdemes felfedezni tavasszal without repeating the same words

5 bájos falu a Balaton-felvidéken, amit érdemes felfedezni tavasszal

rewrite this content in hungarian and keep HTML tags

A Balaton-felvidék megannyi csodálatos kirándulóhelyet, panorámapontot, strandot és borászatot tartogat, azonban a népszerű úti célok mellett számos mesébe illő falu is megbújik, amiket szintén érdemes meglátogatni.

Dörgicse

A régészeti kutatások szerint már az őskorban is lakott területen elterülő Dörgicse egykor három faluból állt, amelyek mindegyike rendelkezett saját templommal. Mindezek közül a leglátványosabb a XIII. században emelt impozáns Boldogasszony-templom, aminek ugyan egykori sátortetős fedele már nincs meg, a hatalmas falak méretéből könnyen el tudjuk képzelni az építmény régi pompáját. A Gernye-hegyen álló templom mellett sütögetésre kialakított helyek várják az erre járókat, amit elképesztő panoráma koronáz meg. A település látnivalói közül természetesen nem maradhat el az óriási népszerűségnek örvendő, nyaranta lilába boruló Levendárium, aminek ültetvényein több mint 30-fajta levendulát és gyógynövényfélét csodálhatunk meg a Szent Erzsébet-rózsa- és kolostorkert között barangolva.

Fotó: Kerekes Norbert

Köveskál

Az imádnivaló házairól híres Köveskál látképét két templom határozza meg, a magaslaton található református és a falu közepén elhelyezkedő katolikus templomok a 18. század elején épültek és műemléki védelem alatt állnak. A település műemlékei között szerepel még a mutatós, klasszicizáló későbarokk Kelemen-ház, egy autentikus lakóház és egy mosóház, ami egykor meghatározta az itt élők mindennapjait. Az elmúlt években gasztrofaluként is elhíresült Köveskálon számos elismert, kizárólag szezonális helyi alapanyagokat felhasználó éttermek közül válogathatunk, illetve a hangulatos borteraszokból sincs hiány.

Fotó: Kerekes Norbert

Salföld

Salföld minden kétséget kizáróan a Káli-medence egyik legbájosabb faluja, ami a vidéki romantika mellett elbűvölő parasztházai és a Salföld Major miatt lett népszerű. Az aprócska településen néhány utca fut csak végig, melyen egymás után sorakoznak az otthonos parasztházak, a falu határán, az erdő mélyén pedig a pálos szerzetesrend jó állapotban fennmaradt kolostorának és templomának romjai találhatóak, ami a történelem kedvelőinek és a természetbarátoknak egyaránt izgalmas úti cél. Érdemes felfedezni a település északi határában működő Salföld Majort is, ahol a gazdaság és az őshonos állattartás mindennapjaiba nyerhettek bepillantást.

Fotó: Kerekes Norbert

Kékkút

Az aprócska Kékkút a Káli-medence északkeleti részének ékköveként egy kellemes kis utcácskából és a környező dombokon álló, mennyei borokat kínáló pincékből áll. A savanyúvízéről országosan ismert település a Theodora-forrásnak köszönheti hírnevét, amely a szóbeszéd szerint egykor a császárnő kedvenc itala volt. A kékkúti ásványvizet már az 1900-as években elkezdték palackozni, majd 1920-tól már a Kékkúti Gyógy- és Ásványvíz Vállalat felügyeletében zajlott a folyamat. A különleges nedű mellett a település a sajátos megjelenésű, nádfedeles házairól ismert, amelyek között sétálva rátalálhatunk a Kékkúti Tájházra, amely még a 18. század végén épült és jelenleg skanzenként működik.

Fotó: Kerekes Norbert

Vöröstó

A Balaton-felvidék határán, Barnag és Nagyvázsony között érjük el a csodálatos kálváriájáról ismertté vált Vöröstót, ami egyedi bájával garantáltan mindenki szívébe hamar beférkőzik. Az aprócska település nagy része műemléki terület, ennek oka pedig az, hogy a népi építészet kiváló remekeinek minősülő lakóházai egészen egyedi látványosságnak számítanak. Az utcára merőlegesen épült, hasonló jellegű lakóházak mindegyike egyedülálló homlokzattal és vakolattal bír. Vöröstó szívében áll az 1863-ban felépített kálvária, ahonnan lenyűgöző látvány nyílik a Kab-hegyre.

Fotó: Kerekes Norbert

Fedezzétek fel a mesés parkokat és botanikus kerteket is a környéken: