30+ Csodálatos Virágmező, ahol Megpillanthatod a Hóvirágok, Krókuszok és Tőzikék Csodáit

30+ lélegzetelállító virágmező, ahol hóvirág-, krókusz- és tőziketengerekben gyönyörködhetsz

Február közepétől a virágba borult arborétumok és illatos erdei ösvények tartják lázban a kirándulás szerelmeseit, hiszen tél végén nincs is szebb látvány, mint a kopár tájból kikandikáló virágfejek sokasága. Cikkünkben olyan helyszíneket sorakoztatunk fel, ahol hamarosan színpompás hóvirág-, krókusz- és tőziketengerekre bukkanhattok.

Hóvirágmezők Magyarországon

ELTE Füvészkert, Budapest

Budapest első és egyben legnépszerűbb füvészkertje egyértelműen a VIII. kerületben található ELTE Füvészkert. Az itt megfigyelhető, körülbelül 12 ezer növényfajt számláló gyűjtemény az évek alatt nemzetközi hírnévre tett szert. A Budapest szívében kialakított zöldterületen tavasszal seregnyi krókusz és hóvirág bontogatja szirmait.

1083 Budapest, Illés u. 25. | További infók >> 

Budai Arborétum, Budapest

Februárban is kellemes sétákat tehetünk a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Villányi úton megbúvó arborétumában. A Gellért-hegy déli lejtőjén található, 130 éves Budai Arborétum famatuzsálemei tövében apró hóvirágok hirdetik a tavasz közeledtét.

1118 Budapest, Villányi út 29-43. | További infók >>

Fotó: Dornics Szilvia

Remete-szurdok, Budapest

A Budai-hegységben, Máriaremete és Remeteszőlős között húzódik a Remete-szurdok. A meredek sziklafallakkal határolt, mély árok mentén hóvirágok kapaszkodnak a hegyoldalba. A kényelmes sétaútvonalat kisgyermekes családok is könnyedén bejárhatják.

Alcsúti Arborétum

Minden februárban az alcsúti hóvirágnézőbe sereglenek az emberek, ugyanis az egész országban egyedülálló, 2,5 hektáros hóvirágmező található itt. Az arborétum nagy népszerűségnek örvendő, Hóvirágünnep nevű programja várhatóan február közepén veszi kezdetét, majd 4-5 héten át fogadja az idelátogatókat.

További infók >> 

Fotó: Alcsúti Arborétum

Gerecse

A Gerecsében barangolva, az egykor üdülőként működő Serédi-kastély felé vezető úton egy sziklás kegyhely keresztezi utunkat, melyet ezernyi hóvirág tesz még varázslatosabbá.

Fedezzétek fel a Gerecse többi látnivalóját is:

Vértes

A vértesben hosszasan kanyarog az Országos Kéktúra útvonala, olyan látnivalókkal tűzdelve, mint Szárliget, Várgesztes, Kőhányás, Mindszentpuszta, Gánt, a Körtvélyesi-kilátó vagy a Zsigmond-kő. Bármerre is induljatok el, a hegység erdei telis-tele vannak hóvirággal és hajbókoló hunyorokkal.

A Vértes további látnivalói:

Kámoni Arborétum, Szombathely

A 20 hektáros Kámoni Arborétum növényállománya 21 ezer egyedet számlál. Tavaszi színpompás külleme a két hektárt kitöltő tőzike-, krókusz- és hóvirágszőnyegeknek köszönhető, melyekben a felújított padokon ücsörögve gyönyörködhetünk. Ha Szombathely szomszédságában kutatnátok a fehér gyönggszemeket, akkor látogassatok el a Hollósi-erdőben csobogó Csörnöc-patak partjára, ahol hóvirágok és tőzikék bontogatják szirmaikat.

9700 Szombathely, Szent Imre herceg utca 84/B | További infók >>

Kámoni Arborétum, Szombathely
Fotó: Setéth Fazekas Hajnalka

Sárvári Arborétum

Sárvár szívében, a Nádasdy-vár szomszédságában található hazánk egyik legidősebb növénygyűjteménye, a Sárvári Arborétum. A mesebeli kertet a Gyöngyös-patak szeli ketté, titokzatos sétányait a tavasz hírhozói teszik még hangulatosabbá.

9600 Sárvár, Várkerület utca 30. | További infók >>

Hóvirág tanösvény, Lébény

Lébény városának neve a Szent Jakab-út magyarországi szakaszának egyik állomásáról, a Szent Jakab-templomról ismert, pedig egy másik turisztikai látnivaló is található a településen. A Fertő-Hanság Nemzeti Park részét képező Töllősi-erdőben húzódik a másfél kilométer hosszú Hóvirág tanösvény, ahol a védett növény százait csodálhatjuk meg. A parkban a csillagvirág is előszeretettel virágzik.

Olvassátok el cikkünket a magyarországi Szent Jakab-útról:

Farkaslaki-erdő, Bőszénfa

Bőszénfa délkeleti határában terül el a mesebeli Farkaslaki-erdő. A természetvédelmi területen a hóvirágok és hunyorok mellett a kora tavasszal virágzó, fokozottan védett kakasmandikót is felfedezhetitek.

Dráva-ártér tanösvény, Őrtilos

A megközelítőleg 1 óra alatt bejárható, 2 km-es tanösvény a Dráva partján kalauzol végig bennünket és nyújt betekintést ebbe a vadregényes, változatos növényvilágba és vízibirodalomba. Tavasszal az út szélén hóvirágok kísérik utunkat.

Bakony

Ha a Bakonyba terveztek kirándulást, akkor érdemes a Kelet-Bakony felé venni az irányt, a Római-fürdőről ismert Bakonynána erdeiben ringó fejű hóvirágok köszöntik a kirándulókat. Bakonybélben több helyszínen is találkozhattok a tavasz első hírnökeivel, így például a Gerence-patak partján vagy a Szent-kút tó körül, de a Szent Mauríciusz-monostor kertjében is érdemes egy sétát tenni, ahol a hóvirág mellett virágzik a som, a mogyoró, és a medvehagyma is kidugta már a fejét. A hegység szívében található, őserdő formájában fennmaradt Burok-völgyben is elszaporodott a bájos növény.

Somló-hegy

A téli álmából ébredő Somló-hegyen kanyargó ösvények mentén a magányos tanúhegy szinte összes látnivalóját egyszerre bebarangolhatjátok, miközben magatokba szívjátok az ébredő természet illatát. Erdeiben és a Somlói vár tövében hóvirágok társaságában élvezhetitek az elképesztő panorámát.

Megannyi kincset rejt a Somló:

Remete-barlang, Nagymaros

A Szent Mihály-hegyen található Remete-barlanghoz vezető gyalogtúra büszkélkedhet a Dunakanyar egyik legpazarabb panorámájával. A Duna-parti Zebegény központjából induló útvonalat az edzettebb túrázóknak ajánljuk, a kaptatós és morzsalékos ösvény nehezített terepnek számít a gyakorlottabbak körében is. A kihívást az útmenti hóvirágok látványa sokszorosan feledteti.

Csóványos

A Börzsöny legmagasabb, 938 méteres pontja a Csóványos, melynek legtetejére építették a Csóványosi-kilátót. A 22 méteres kilátótorony 133 fokos csigalépcsőjét megmászva még magasabbra juthatunk, így igazán páratlan látvány tárul elénk. A kilátót tavasszal hóvirágok sokasága öleli körbe.

Nagy-sziget, Rácalmás

A Duna jobb partján elterülő, 4,5 kilométer hosszú rácalmási Nagy-szigeten kialakított, 17 állomásos ártéri tanösvényen megismerhetjük a holtág ritka növény- és állatvilágát. A pallósoros ösvény mentén tavasszal az avart csillagvirágok és hóvirágok ezrei színesítik.

Rudolf-liget, Mosonmagyaróvár

A Mosoni-Duna jobb parti hullámterén található Rudolf-liget. A keményfás ligeterdőben a szépen gondozott sétaútvonalakat kecses hóvirágok szegélyezik.

Szarvasi Arborétum

Az ország legnagyobb arborétuma egyértelműen a Szarvasi Arborétum, közismert nevén csak Pepi-kert, amely a Hármas-Körös holtága mentén alakult ki. Jelenleg itt található hazánk legnagyobb és legjelentősebb fagyűjteménye, az akár száz évet megélt fákat pedig összesen 82 hektáron csodálhatjuk meg. A hatalmas zöldterületen csodás hóvirágszőnyegek és hunyorok között andaloghatunk.

5540 Szarvas, I.kk. 9. | További infók >> 

Pogány-folyó völgye, Kisberény

A Somogyi-dombságban, a Pogány-folyó völgyében bújik meg az apró Kisberény. A falut körülölelő erdőkben gazdag hóvirágmezők tarkítják a tájat.

Tómalom-fürdő, Fertőrákos

Sopron belvárosából érdemes biciklire pattanni és a Tómalom-fürdő irányába pedálozni, egészen a nemrég újjáépült Kecske-hegyi kilátóig, ahonnan egyszerre nyílik kilátás a Fertő tóra és Sopron belvárosára. A szemfülesek kiszúrhatják, hogy a bicikliút hóvirágos erdők mellett fut végig.

Csabonyi erdő, Dunavecse

Kevésbé ismert a Dunavecse és Szalkszentmárton között elterülő Csabodi erdő, ahol minden tavasszal lila-fehérbe öltözik a táj. Amerre csak a szemünk ellát, hóvirágok és csillagvirágok borítják a talajt, karöltve ünnepelve a tavasz érkezését.

Krókuszföldek az országban

ELTE Füvészkert, Budapest

Budapest első és egyben legnépszerűbb füvészkertje egyértelműen a VIII. kerületben található ELTE Füvészkert. Az itt megfigyelhető, körülbelül 12 ezer növényfajt számláló gyűjtemény az évek alatt nemzetközi hírnévre tett szert. A Budapest szívében kialakított zöldterületen tavasszal seregnyi krókusz és hóvirág bontogatja szirmait.

1083 Budapest, Illés u. 25. | További infók >> 

ELTE Füvészkert, Budapest