Új, elkülönülő művészeti múzeum nyílik a Városliget mesés és gyönyörű villaépületében.

Egyedülálló fotóművészeti múzeum nyílik a Városliget meseszép villájában

A Városliget mellett, Klösz György, a magyar fotográfia egyik kiemelkedő alakjának egykori villájából és fotográfiai műhelyéből kialakított épületben kap új, végleges otthont a magyar fotóművészet legjelentősebb, mintegy 700 ezer műtárgyból álló együttese, a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteménye.

Fotó: Palkó György/Liget Budapest

A Magyar Fotográfiai Múzeum az ország egyetlen, kizárólag fotográfiák őrzésével, gyűjtésével, kiállításával foglalkozó intézménye. A múzeum 700 ezer darabot számláló gyűjteménye átfogó képet ad a magyar fotótörténet különböző korszakairól, de betekintést enged a nemzetközi fotóművészeti eredményekbe is.

Fotó: Palkó György/Liget Budapest

A fotómúzeum gyűjteményének egyik legfontosabb része – a Magyarországon alkotott és alkotó fotográfusok életművén túl – az elszármazott fotográfusok, így például André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi, illetve Robert Capa fotográfiáinak bemutatása.

A Magyar Fotográfiai Múzeum a közeljövőben immár a Szépművészeti Múzeum új tagintézményeként, az épület felújítását követően 2025-ben, mint Nemzeti Fotóművészeti Múzeum nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Fotó: Palkó György/Liget Budapest

A Városligeti fasor 49. szám alatti Klösz-villában 2025-ben megnyíló, immár közgyűjteményként működő intézményben a több mint 1000 négyzetméternyi kiállítótér mellett egy szakkönyvtár, múzeumpedagógiai foglalkoztatók és szakmai rendezvénynek is otthont adó előadótér is helyet kap majd.

Ha megismernétek addig is a városfotózás úttörőjének néhány alkotását: