rewrite this title in hungarian 5 virágba borult arborétum és botanikus kert a fővárosban without repeating the same words

5 virágba borult arborétum és botanikus kert a fővárosban

rewrite this content in hungarian and keep HTML tags

Végre valahára beköszöntött a tavasz, Budapest pedig ezzel együtt a szivárvány megannyi színében pompázó virágrengeteggé vált. Összegyűjtöttük nektek, hogy hol érdemes egy pihentető sétát tenni ebben az időszakban. Kellemes andalgást!

Budai Arborétum

A Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Villányi úton megbúvó, 7,5 hektáros arborétumának növényzete minden évszakban más arcát mutatja, de tavasszal különösen érdemes egy kellemes sétát tennünk a területén. Az arborétum legrégebbi részeit még 1893-ban építették meg és telepítették be növényekkel, majd szépen lassan hazánk egyik leggazdagabb növényállományával büszkélkedhető arborétumává vált. Az alsó és felső kertre tagolható parkban többek között burjánzó sziklakertre, egy bájos kerti tóra, több mint 100 éves famatuzsálemekre és számos madárfaj nyomára bukkanhatunk. Nyitvatartási időben ingyenesen vonulhatunk el a főváros zajától, de fontos tudnivaló, hogy hétvégente és ünnepnapokon a felső kert zárva tart!

1114 Budapest, Villányi út 29-43. | Weboldal

Fotó: Budai Arborétum Facebook

ELTE Füvészkert

Budapest első és egyben legkedveltebb zöldterülete egyértelműen a VIII. kerületben található ELTE Füvészkert. A vadregényes botanikus kert különösen népszerű a budapestiek körében, hiszen ikonikus helyszíne Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című regényének. A 12 ezer növényfajt számláló Füvészkertben havonta szerveznek tematikus sétákat és botanikus programokat a látogatók számára, ez alól pedig a tavaszi időszak sem kivétel, sőt! Az aktualitásokért érdemes figyelemmel kísérni a Füvészkert Facebook-oldalát!

1083 Budapest, Illés utca 25. | Weboldal

Fotó: ELTE Füvészkert Facebook

Soroksári Botanikus kert

Budapest belvárosától néhány kilométerre várja látogatóit már több mint 60 éve a Soroksári Botanikus Kert, amelynek az oktatás mellett hatalmas szerepe van a botanikus kutatások segítésében is. A kert legértékesebb és egyben legsérülékenyebb része a láprétrezervátum, ahol 12 hektáron őrzik ritka és védett növényfajok nagy egyedszámú populációit annak érdekében, hogy minél tovább fennmaradhassanak az utókornak. A virágos láprét az év különböző szakaszaiban mindig más arcát mutatja, de tavasztól őszig a legszebb, ezért érdemes ilyenkor ellátogatni hozzájuk.

1238 Budapest, Túri István út 2. | Weboldal

Fotó: Soroksári Botanikus Kert Facebook

Zuglói Japánkert

Hazánk egyik első japánkertjét a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum névadó kertésze és tanára tervezte és építtette 1928-ban. Néhány évvel később a japán császári család tagjai, Takamacu herceg és felesége is megfordultak a távol-keleti paloták kertjeit megidéző parkban, amely annyira megtetszett nekik, hogy végül jó néhány növényt adományoztak a Zuglói Japánkertnek. Ezek a növénycsodák a mai napig megtekinthetőek a japánkert területén. Az egyedülálló növényvilág mellett a kert állatvilága is figyelemre méltó, melynek tagjai nagymértékben hozzájárulnak a japánkert hosszútávú fennmaradásához.

1149 Budapest, Kövér Lajos utca 1. | Weboldal

Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

Budakeszi Arborétum

A Budai Tájvédelmi Körzet déli határában elterülő Budakeszi Arborétum évről évre növekvő flórája és a mocsári teknősök paradicsomaként szolgáló, erdei tava a kirándulók minden gondját elfeledteti egy rövidke időre. Márciusban teljes pompájában nyitotta meg újra kapuit az arborétum, ahol egészen október végéig újra gyönyörködhetünk a sokszínű természetben. A kisebbeket egy jól felszerelt játszótér, madárház és állatsimogató csábítja a természet tanulmányozására, de szerencsére négylábú társainkat sem kell a négy fal között hagyni a parkba induláskor.

2092 Budapest, Erzsébet puszta | Weboldal

Fotó: Budakeszi Arborétum Facebook

Hazánk legszebb angolparkjait is érdemes felfedezni: