rewrite this title in hungarian 21 bámulatos panorámapont tavaszra Budapesten és környékén, ahol lenyűgöző kilátás fogad without repeating the same words

21 bámulatos panorámapont tavaszra Budapesten és környékén, ahol lenyűgöző kilátás fogad

rewrite this content in hungarian and keep HTML tags

A főváros és környéke nem mindennapi panorámapontokat rejt. Olyan káprázatos kirándulóhelyeket válogattunk össze számotokra, amelyek az elképesztő látvány mellett tökéletes kikapcsolódást nyújtanak egy tavaszi szabadnapra, az egész család számára.

Apáthy-szikla, Budapest

A II. kerületi gyöngyszem egy 242 méter magas dolomitrög, amely az Ördög-árok lipótmezei része fölé magasodva hívogatja a túrázni vágyókat. Több mint 26 védett növényfaj mellett különféle rovaroknak, mint például a nagy hőscincérnek és az imádkozó sáskának is otthont ad. A környéken járkálva könnyen észrevehetjük a kőfelületek kagylólenyomatait, amelyek bizonyítják, hogy a terület valaha víz alatt állt. Ha arra jártok, az Árpád-kilátót és a Kecske-hegyet is útba ejthetitek. Lélegzetelállító panoráma vár! A legegyszerűbben a Batthyány tértől a 11-es busszal közelíthető meg.

Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Árpád-kilátó, Budapest

Az Országos Kéktúra vonalát érintő Árpád-kilátót több központi helyszínről is meg lehet közelíteni egy könnyed félórás túrával, a néhol meredekebb szakaszért pedig az elképesztő látvány kárpótol. Az 1929-ben emelt, székely stílusú kilátóból gyakorlatilag az egész város elénk tárul: többek között tökéletesen látszik a hidakkal tarkított Duna, a Parlament épülete és a Gellért-hegy is. A 360 méter magason álló tornyos kőkilátó körül tűzrakóhelyek, padok és asztalok is rendelkezésre állnak, ha megpihennétek.

Kirándulás budapest környékén gyerekkel
Fotó: László Orsolya

Erzsébet-kilátó, Budapest

A fővárosiak által szeretett és kedvelt János-hegyen megpihenő Erzsébet-kilátóból, ha szerencsénk van, még a Magas-Tátra csúcsait is kémlelhetjük tiszta időben. A haraszti és borosjenői mészkőből épült, 1910-ben átadott kilátót több útvonalon keresztül, de legkönnyebben a libegő legfelső állomásától tudjuk megközelíteni. Érdekesség, hogy állandó díszkivilágítása inspirálta például a Halászbástya, illetve az Országház kivilágítását is.

Kirándulás budapest környékén gyerekkel
Kilátás az Erzsébet-kilátóból | Fotó: Bálint Brigitta

Guckler Károly-kilátó

A Hármashatár-hegyen épült Guckler Károly-kilátónál Budapest egyik legcsodálatosabb látképére lelhetünk. A nem mindennapi panorámával rendelkező messzelátó egy korábbi katonai objektum újrahasznosításával létesült, és nevét az egykori Erdészeti Hivatal vezetőjéről kapta. A különleges külsejű, sokak által focilabdához hasonlított messzelátó csupán pár méter magas, viszont 495 méter tengerszint feletti magasságban található. Innen letekintve a Dunán átívelő összes hidat láthatjuk, sőt tiszta időben még a Tátra vonulatai is felsejlenek a távolban. Ha az elképesztő panoráma után kedvetek támad egy erdei túrához, a kilátótól könnyen megközelíthető Guckler Károly tanösvényt se hagyjátok ki!

Fotó: Sir Drone A Lot

József-hegyi kilátó

Amennyiben egy kevésbé ismert gyöngyszem felkeresésére indulnátok, akkor a József-hegyi kilátó ideális helyszín lehet számotokra, ahol akár napestig piknikezhettek Budapest panorámájában gyönyörködve. A II. kerületben található, 234 méter magas Szemlő-hegy a Hármashatár-hegy délkeleti tömbjéhez tartozik. A hegy legtetején építették meg az 1970-es években a József-hegyi kilátót, ahol a nap minden órájában különleges látványban lehet részünk. A kör formájú kilátó felé egy rövid, meredek utcákkal teli út vezet, a látvány azonban garantáltan megéri a fáradalmakat. A fűben ücsörögve ugyanis elképesztő panoráma nyílik a városra: napos időben a Megyeri hídtól a Rákóczi hídig egyszerre látható a Duna összes budapesti hídja.

kirándulóhelyek budapesten
Fotó: Nyeste Zoltán

Róka-hegyi kőfejtő, Budapest

A Róka-hegyen egészen az 1940-es évekig működött Budapest legnagyobb mészkőbányája, melynek sárga bányaudvara messziről is jól látszó tájsebként tátong a város felett. A sziklamászók és kirándulók kedvelt célpontját normál esetben a csillaghegyi HÉV-megállóból tudjuk a legkönnyebben elérni, de a Gőtés-tó irányából közelítve sincs messze. A Róka-hegyen több barlangot, gazdag állat- és növényvilágot, valamint egy tanösvényt is találunk, sziklafalai a Grand Canyont juttatják eszünkbe, 254 méter magas ormáról pedig lélegzetelállító panoráma tárul elénk.

Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Barangoljátok be a kőfejtő bámultatos bányaudvarát:

Sas-hegyi tanösvény, Budapest

Hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon várja a kirándulókat a zeg-zugos lejtőkkel tarkított Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület, amely a nyüzsgő főváros felett 250 méterrel, egyfajta zöld szigetként bújik meg. A lakóházak övezte hegy tetején 30 hektárnyi zöldterületet kerítettek el, ahol 850 méteres tanösvény és a lélegző városra különleges panorámát biztosító kilátóterasz is kialakításra került.

Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Sashalmi-kilátó, Budapest

Buda jól ismert kilátói után érdemes említést tenni a pesti oldalról is, hiszen Sashalmon található egy, amelyet ugyan nem magaslatra építettek, tetejéről mégis gyönyörű a kilátás. A családi házak ölelésében épült, rákosszentmihályi kilátóra Sashalom határában bukkanhatunk rá, majd megmászva a torony 100 lépcsőfokát, rögtön láthatóvá válik a távolban a Budai-hegység, a Pilis és a Gödöllői-dombság. A kilátóhoz tartozik egy teraszos kávézó, egy játszótér, valamint egy emlékpark is.

Kilátás a Sashalmi-kilátóból | Fotó: László Orsolya

Nézzétek meg a XVI. kerület további különleges helyszíneit:

Naplás-tavi kilátó, Budapest

A XVI. kerület legnagyobb tavának szomszédságában találjuk Budapest legújabb, a modern kornak megfelelő kilátóját, melyről teljes pompájában, 22 méter magasságból csodálhatjuk meg a kertváros tüdejeként is ismert tóvidéket és a Gödöllői-dombságra nyíló páratlan panorámát. A Cinkota mellett fekvő, szellemesen fővárosi Balatonként aposztrofált Naplás-tó autóval, kerékpárral és gyalog is könnyen megközelíthető teknősmozit kínáló vízpart, ahova jó ellátogatni pusztán azért, hogy a tavat körbeölelő tanösvényt bejárva az ember a naplementével szemben lógassa kicsit a lábát és hallgassa a vízpart nádas- és fűzszólamaival kísért, kiválóan komponált hangversenyét. Ezt a pazar programot koronázza meg az erdő magaslati pontjára épült kilátó, mely a fák lombkoronája fölé magasodva ígér 360 fokos hűha-élményt.

Fotó: Budapest Városháza
Osszátok meg velünk kirándulásaitok során készült fotóitokat a ,,Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban, amelyhez ITT tudtok csatlakozni.

Újlaki-hegy, Budapest

Ha egy pazar körpanorámát élveznétek, vegyétek célba az Újlaki-hegy 449 méter magas csúcsát, ahonnan kirándulás közben, tiszta időjárásban a Hármashatár-hegy tornyos tetejétől egészen az újpesti lakótelepig elláthattok. A túraútvonal varázsát az adja, hogy az ember el is felejti, hogy a Budai-hegységben jár, hiszen a mészkőből és dolomitból felépülő sziklás részeket bejárva az az érzésünk támadhat, mintha egy jóval nagyobb hegycsúcsot hódítanánk meg. A meredek, nehezebb terep után a sziklagyepes tetőre felérve, a Budai-hegység magaslatainak szemkápráztató látványa mellett a Remete-szurdok hasadékaiba is beláthatunk, illetve a közeli Vörös-kővár domborulatai is felsejlenek.

Fotó: László Orsolya

Csíki-hegyek, Budaörs

Budapesttől egy karnyújtásnyira, kellemes budaörsi barangolásra számíthatunk a Csíki-hegyek vonulatainak köszönhetően. A Budai-hegységhez kapcsolódó Csíki-hegyek lankái már önmagukban is lenyűgözőek, a 300 méter magasság fölé törő, itt-ott kopár, mégis lenyűgöző vidék mind ebből adódóan, mind a kilátás miatt kedvelt kirándulóhely. Az egy fő-, illetve egy mellékvonulatból álló Csíki-hegyek fővonulatához tartozik a mediterrán Huszonnégyökrös-hegy, a Ló-hegy, a kaptatósabb Szekrényes-hegy és a lélegzetelállító panorámás Farkas-hegy is. A fővonulat tagjainak vadregényes térsége egykor a magyar filmgyártás kedvelt szabadtéri helyszíne volt, mára pedig a túrázók és a természetben kikapcsolódni vágyók számára ideális célpont.

Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Kő-hegy, Budaörs

A 235 méter magas Kő-hegy Budaörs lakott területén, Budapest központjától északra található. A mészkősziklákkal tarkított hegység tetejére épült kápolna és kereszt a térség egyik leghíresebb látványosságává vált, sőt zarándokhelyként tartják számon őket. A túra könnyű, hiszen kiépített lépcsősor vezet a nemrégiben felújított Mária-kápolnához, melynek bal oldalán találhatjuk meg a Kőkeresztet. A kápolna ugyan jelenleg nem látogatható, de mindezek ellenére is érdemes körbejárnunk a hegyet, hiszen tetejéről páratlan kilátás tárul elénk.

Fotó: Evii Zoo

Ismerjétek meg a Mária-kápolna történetét >>

Sorrento-sziklák, Budakeszi

A Budaörsi-kopárok közkedvelt célpontjai a Sorrento-sziklák, amelyek egy vadregényes, fenyvessel borított részen vezetik végig a túrázókat. A sziklacsoport az olasz Sorrento tengerpartjánál található sziklákról kapta a nevét, ez a mediterrán életérzés pedig a környék kopár csúcsainak megmászása közben is visszaköszön. Ezek a különleges természeti képződmények néhány méterre helyezkednek el egymástól, így könnyedén bejárhatjuk őket egy óra alatt, akár családosan is.

Fotó: Aktív Magyarország

Nyakas-kő, Biatorbágy

A Biatorbágy közelében található Füzes-patak völgye felett több sziklaalakzattal is találkozhatunk, de mind közül a legkülönlegesebb és legnépszerűbb a Nyakas-kő, amely az erózió és az északnyugati szél találkozásának köszönheti érdekes formáját. A mindössze 1,9 kilométer hosszú túraútvonal kényelmes tempóban akár egy óra alatt teljesíthető, és nem mellesleg könnyedén elérhető tömegközlekedéssel. Mivel a sziklán nincs korlát, és néhol kisebbeket-nagyobbakat ugorva lehet kimászni a tetejére, valamint az ösvény is sokszor meredek és többnyire csúszós, a túraútvonalat gyerekeknek nem ajánljuk. Megéri azonban a fáradtságot, mert lenyűgöző kilátás fogad a legtetején.

Fotó: Gyarmati Dóra

Madárszirt, Biatorbágy

A Biatorbágy közelében található Füzes-patak völgye felett több sziklaalakzattal is találkozhatunk, itt találjuk a méltán népszerű Nyakas-kővel szomszédos Madárszirtet is, amely nem kevésbé káprázatos látvány, és ahol szintén fontos a fokozott odafigyelés túrázás közben. Utunk első szakasza ugyanis a Százlépcsőn vezet felfelé, ezután egy szerpentines szakasz következik, majd a Madárszirtet elérve juthatunk ki a sziklafal peremére. Itt érdemes tartani a kellő távolságot, hiszen balesetveszélyes lehet a szirt szélére merészkedni. Inkább álljunk meg néhány percre és gyönyörködjünk ebben a páratlan, a Biai-tavakra és a Zsámbéki-medencére néző panorámában.

Fotó: Szuditsch Péter

Sisakvirág tanösvény, Nagykovácsi

Budakeszi Hidegvölgyi pihenőjétől indul a Budai-hegység legmagasabb pontjára vezető Sisakvirág tanösvény. A 8 állomásos, fekete fenyvesek között kanyargó, mediterrán hangulatú ösvényen felfelé kapaszkodva messziről felsejlik a fehéren csipkézett Tarnai-pihenő tisztása. A pihenőhöz közeledve páratlan panoráma tárul elénk: a Budakeszi-medence, a Kis-Kopasz, a Széchenyi-hegy és a Budaörsi-kopárok sziluettje tárul elénk. Utunk folytatásaként tovább menetelünk a csak nevében kopár Nagy-Kopasz tetejére, hiszen a ligetes fák ölelésében szinte alig észrevehető a pocakos Csergezán Pál-kilátó, 100 lépcsőjét leküzdve viszont káprázatos kilátásban lehet részünk. A kilátó mellett padok és tűzrakóhelyek biztosítanak pihenési lehetőséget.

Fotó: László Orsolya

Nagy-Szénás, Nagykovácsi

A Budai-hegység legszebb panorámájáról híres, 550 méter magasan található Nagy-Szénás nem csak kerek dolomitkúpjaival, hanem 1965 óta Európa Diplomával is büszkélkedhet, ami annyit jelent, hogy a természeti értékekben különösen gazdag területek közé sorolják. Ezeket a természeti kincseket mutatja be a Nagykovácsiból induló, csupán 2 kilométeres tanösvény. A hegytető többnyire kopár, emiatt gyakran fúj erős szél, így érdemes figyelni a réteges ruházatra, de minden bizonnyal a csúcson elénk táruló elképesztő kilátás mindezért kárpótol bennünket. Visszafelé érdemes útba ejteni a hegy oldalában megbújó két kis barlangot, a Nagyszénási-barlangot és a Nagyszénási-sziklaüreget is.

Fotó: Hatvani Anikó

Fedezzétek fel Nagykovácsi környékének kincseit:

Pilis-tető és Boldog Özséb-kilátó, Pilisszentkereszt

A 756 méter magas Pilis-tetőn találjuk a geodéziai torony átalakításával létrehozott Boldog Özséb-kilátót, amely a maga 17 méterével a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján nyújtózik a fellegek fölé. Az egész évben szabadon látogatható építmény nyitott teraszáról varázslatos, 360 fokos panoráma tárul a kirándulók elé, amely látni engedi a teljes Dunazug-hegységet. A 2014-ben átadott kilátót a pálos rend alapítójáról, a pálos kolostorban remeteként élő Boldog Özsébről nevezték el.

Fotó László Orsolya

Kő-hegy, Szentendre

Szentendre és Pomáz határában található a Visegrádi-hegység legdélebbi hegyeinek egyike, a vulkáni eredetű Kő-hegy. A több millió évvel ezelőtt keletkezett hegy kövein máig megfigyelhetőek a vulkáni maradványok. A mindössze 366 méter magas vonulat tetején épült a Kő-hegyi menedékház, ahol a finom ételek és italok mellett akár éjszakára is megpihenhetünk. Itt érdemes néhány percre megállni, hogy a Duna-menti síkság nyújtotta csodálatos kilátásban gyönyörködhessünk. A túra könnyűnek mondható, kis szintkülönbséggel, így családok számára is megfelelő úti cél lehet.

Fotó: László Orsolya

Petőfi-pihenő, Pomáz

Egyes források szerint Petőfi Sándor 1845-ben Vahot Imrével és Vahot Sándorral egy pomázi kilátóponton pihent meg, úton Esztergomba. A csodás panoráma, amely egyáltalán nem olyan, mint amihez a költő szeme szokott, valószínűleg őt is ugyanúgy elvarázsolta, ahogyan majd titeket is fog. Ha visztek magatokkal távcsövet, láthatjátok a Hármashatár-hegyet és a Szabadság-szobrot is.

Fotó: László Orsolya

Petőfi nyomába eredtünk és 10 olyan látnivalóra is bukkantunk, amely a költőóriás előtt tiszteleg >>

Fóti-Somlyó tanösvény

Budapesttől 25 kilométerre található a mindössze 3,5 kilométeres, Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Fóti-Somlyó tanösvény, amely az út során több helyen is lenyűgöző panorámát tartogat a kirándulóknak. A Gödöllői-dombság peremén fekvő kirándulóhely igazán különleges az állatvilágot tekintve, ugyanis közel 650-féle lepkefajnak ad otthont ez a csodálatos természetvédelmi terület, valamint hazánk szinte összes gyíkfaja megtalálható a térségben, számos harkályfaj mellett. A körtúra körülbelül két és fél óra alatt kényelmesen bejárható, a Fóti-Somlyó legtetején pedig gyönyörű kilátás tárul elénk. Az útvonal 11 állomásból áll, ezek mindegyike tematikusan mutatja be a környékbeli élővilágot. Amennyiben teljesítettük a néhány órás túrát, érdemes Fót további nevezetességeit is körbejárnunk.

Fotó: Lovas Fruzsina Andrea

Hazánk különleges angolparkjaiban tavaszi andalgásra hív a természet: