Ibiza látnivalók


Ibiza a Földközi-tenger egyik paradicsoma, a National Geographic szerint Spanyolország hét csodáinak egyike. Nem csak éjszakai partikról nevezetes, számos látnivalóval rendelkezik, varázslatos öblei, jellegzetes türkizkék tengerpartja vonzza az aktív turizmus kedvelőit. Ibiza egyben a kézművesség és gasztronómia fellegvára, a különböző igényű nyaralóknak egyaránt izgalmas élményt nyújt.

Ibiza legizgalmasabb látnivalói

Ibiza egy ezerarcú sziget, amely nyugodt kristálytiszta vízű öblök, földalatti barlangok, bájos kisvárosok sorát nyújtja, túraútvonalai a Nordic Walking követői körében is népszerűek. Akik rajonganak a kultúra, és történelem iránt azok számára is tökéletes választás, hiszen a sziget varázsát fokozzák Világörökségi helyszínei.

Ibiza hamisítatlan városai – Szent Gertrudis, és San Rafael

Ibiza bájos városai között kiemelkedik a sziget szívében található Szent Gertrudis. A békés város ideális sétára, ahol fehérre festett házakat láthatunk, de nevezetes helyi gasztronómiájáról.

San Rafael az ibizai kézművesség szíve és központja, nevezetes arról, hogy Ibiza legjobb fazekas művészeinek otthona. A nemzetközileg is elismert darabokat városszerte számos üzletekben kínálják, azonban a nyári hónapokban rendszeresen hagyományos kézműves kirakodóvásárokat tartanak. Habár tengerparttal nem rendelkezik, a város egyéb látnivalói, szórakozóhelyei miatt népszerű a bulizni vágyók körében is. A városközponttól alig ötszáz méterre található a San Rafael-templom, ahonnan remek kilátás nyílik Eivissa városára, sőt a háttérben álló Formentera-szigetre.

Cala Llentia Ibiza Stoneheng-e

Az ibizai Stonhenge Andrew Rogers alkotása a sziget délnyugati felében található, napjainkban a sziget egyik fő látványossága. Igen népszerű a mítoszokra fogékonyak és a jógázók körében, egyre többen keresik fel a különleges monolit oszlopokat. Az összesen 13 oszlopból áll megadarab gyönyörű kilátást nyújt az Es Vedrá szigetére. A különleges építményt igen rövid idő alatt emelték 2014-ben, Törökországból szállított 420 tonnányi bazaltból. A terület bármikor ingyenesen látogatható.

Ibiza-barlangok

Az Ibiza-barlangok a Földközi-tenger partvidékének legszebb és legimpozánsabb barlangjai közé sorolják. A San Miguel barlang Eivissától húsz kilométerre található, a leglátogatottabb barlangok közé tartozik. A barlangban mintegy 40 perces túra keretében sztalakitokat, sztalagmitokat, vízeséseket valamint az egymást követő jegesedések és trópusi hőségek révén kialakult kis tavakat csodálhatunk meg. A barlang vezetett túra keretében egész évben látogatható, érdekessége még a barlangban lévő bár, ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik a tengerre.

Ibizai nekropolisz

A Puig de Molins a Baleár-szigetek egyik fő turisztikai attrakciója, amely a föníciaik jelenlétét a legjobban őrizte meg i.e. a 7. századból. A nekropolisz a föníciaiak és rómaiak őseinek sírjait tartalmazza. A maradványok jelentős része a Monográfiai Múzeumban tekinthetők meg, amelynek nevezetes darabjai a Tanit, Baal Hamon és Eshmum istenek panteonjai, és a temetkezési szertartásokhoz kapcsolódó régészeti maradványai.

Dalt Vila óvárosa

Eivissa óvárosa Ibiza fő kulturális attrakciója, része a Világörökségnek. A Dalt Vila magas várost jelent, épületei számos civilizáció küzdelmének és hódításának volt szemtanúja. A város történelmét nemcsak a rómaiak, a föníciaiak, hanem a vandálok, bizánciak és a muszlimok is befolyásolták. A fallal körülvett óvárosban számos nevezetes épület látható, készüljünk fel strapabíró cipővel a sétára, mert a felvezető út meglehetősen meredek.

Ibiza világítótornyai

A világítótornyok a navigáció szempontjából mindig kulcsfontosságú támogatási pontként szolgáltak. Azonban napjainkban turisztikai attrakciókká is váltak az épületek sajátosságai és a környezetükből nyíló egyedi kilátás miatt. A Botafoc a sziget legemblematikusabb világítótornya, a tenger felett 31 méter magasan áll a sétány végében. Az impozáns fehér házra épített hengeres toronyból bámulatos panoráma nyílik a fallal körülvett Dalt Vila városára és Ibiza kikötőjére. A Sa Punta des Moscarter Ibizától északi irányban található, a Baleár-szigetek legmagasabb világítótornya. A szikla magasságával együtt 93 méter magas, szépsége miatt vonzza a látogatókat.