Hogyan működik egy napelem inverter?


Ahogy a legtöbb eszköznek, úgy a napelemes rendszernek is akadnak olyan kiegészítői, amelyeket az ember elfogad, ahogy van, hiszen csak így tud hatékonyan működni. Ezek mind kellenek, nem gondolkodunk el a célokon vagy a használaton. Ilyen például az inverter, amely a napsugarakat alakítja át energiává. Erre minden esetben szükség van, hiába kerül sokba és hiába tartjuk feleslegesnek. Már csak az a kérdés, hogyan működik ez a rendszer? Cikkünkből kiderül, hogy mit érdemes tudni róla!

A napelem működésének alapjai

Az talán mindenki számára tiszta, hogy a napelem a Nap fényét használva hoz létre elektromosságot. Tulajdonképpen a fény és az elektromosság nagyban hasonlít egymáshoz, hiszen a napsugárzás elektromágneses sugárzás is egyben, ezt pedig a napelem-technológiában használják fel.

A rendszer alkalmas arra, hogy az ingatlan tulajdonosait megszabadítsa az áramköltségektől. Bár nagy beruházást jelent, amely 8-10 év alatt térül meg, sokszor akadnak pályázatok és állami támogatások egyaránt. Ezeket érdemes figyelni és igénybe venni, így nagymértékben csökkenthető le a napelemes rendszer megtérülési szakasza.

Az inverter alapvető működése

A napelem inverter az egyik legfontosabb része az egész rendszernek, ugyanis e nélkül nem tudnánk hasznosítani a panelek által megtermelt elektromosságot. Ennek kapcsán fontos tudni, hogy a cellák által előállított áram egyenáramnak számít, így a berendezések, a gépek, illetve az adapterek ezt használják fel a működéshez. A közvetlen felhasználás azonban nem lehetséges, mindenképpen szükséges hozzá az inverter.

Ez az eszköz a napelemes rendszerek kapcsán, amely az egyenáramot átalakítja váltóárammá, amit fel tudunk használni. Ez úgy valósul meg, hogy a készülékben található szenzorok figyelemmel kísérik az elektromos hálózatban megtalálható áramot, ehhez próbálják meg alakítani az elektromosságot. Ennek eredménye egy 50 Hz frekvenciájú, 230 V-os feszültséggel ellátott hálózati áram, ami visszatáplálható a hálózatba, de természetesen alkalmas belső használatra egyaránt.

Itt azonban meg kell jegyezni, hogy a két felhasználási módszerhez két különféle inverterre van szükség. Hiába hasonló a működésük, a céljuk eltér egymástól. Míg utóbbi esetében a saját ingatlanunkban tudjuk használni, addig a hálózatinál az áramszolgáltató vásárolja meg a megtermelt energiát.

A hálózatba tápláló inverter használata

Ahogy már a névből egyértelművé válik, ez az inverter összeköti az elektromos közműhálózatot a napelemekkel. Egyetlen probléma merül fel, ugyanis a napelemekből érkező elektromosság erőssége és feszültsége egyaránt változó, így önmagában nem alkalmas csatlakozni a hálózathoz. Ehhez van szükség az inveterre, amely figyeli az áramot, majd pedig a változásokat érzékelve variálja a panelekből érkező áramot.

A legjobb megoldás ennek kapcsán a soros kapcsolás, a minél nagyobb hatékonyság érdekében azonban célszerű csoportba osztva rákötni a rendszerre. Néhány változat 2-3 munkapontkövető körrel rendelkezik, így ezeknél a berendezéseknél lehetőség van több napelem-csoportot rákötni. Érdemes azonban átgondolni a megfelelő dőlésszöget, illetve elkerülni a takarást, ugyanis az ide kötött napelemeknek mindenképpen ugyanabban a pozícióban kell lenniük. A nem egyforma panelek hosszabb távon ronthatják egymás hatásfokát.

Mire érdemes figyelni a rendszer kapcsán?

A hálózatra kötött napelem kapcsán célszerű odafigyelni arra, hogy olyan invertert válasszunk, amit az áramszolgáltató elfogad. Amikor a villanyórát kétirányúra cserélik, nem mindegy, hogy milyen készüléket szerelnek be. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy a táplált áramot valaki más felhasználja majd, így a szolgáltató szeretné tudni, hogy milyen az áram minősége, illetve azt, hogy milyen tulajdonságai vannak. Egy ingadozó teljesítményű eszköz jóval gyengébb áramot küld a rendszerbe, ami miatt akár műszaki meghibásodás is történhet.

Ajánlatos továbbá olyan invertert felszereltetni, ami nem foglal nagy helyet, ami nincsen útban a falon vagy a garázsban. Nem árt a magasságot is jól megválasztani, így nemcsak a szerelőnek könnyítjük meg a munkáját, hanem a saját életünket is. Egyes modern típusok már internettel is rendelkeznek, így bármikor ránézhetünk az okostelefonunkon keresztül.