Vándorúton a DOStalgia – a személyi számítógép hőskora című kiállítás


A magángyűjtemények legizgalmasabb darabjaiból, valamint a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Finta Múzeum tárgyaiból összeállított kamaratárlat a személyi számítógép történetét mutatja be. Az eddig a Közlekedési Múzeumban bemutatott kiállítás most kibővítve új tárgyakkal egyaránt szemlélteti a világformáló IBM PC, a legjelentősebb professzionális személyi számítógép sikertörténetét, valamint bemutatja a nyolcvanas évek olcsó otthoni számítógépeit, a Commodore és Sinclair típusokat.

A tárlaton számos kuriózum látható: Charles Simonyi dobozos szoftverei és ma már őskorinak tűnő e-book olvasója (melyeket családjának adott ajándékba), az Amiga számítógépet tervező Jay Miner aláírásával ellátott relikviák, Jánosi Marcell eredeti kazettás floppyja, a világ első mikroprocesszora (Intel 4004) és az első magyar PC, a Proper-16.

A túrkevei tárlaton működő klasszikus IBM PC-klónokon idézhetik fel a látogatók a DOS, a Volkov Commander és a régi játékok hangulatát, természetesen sűrű újraindításokkal tarkítva.

A kiállítást október 12-től 2013. január 5-ig Túrkevén, a Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermében tekinthetik meg az érdeklődők, majd januártól márciusig a szolnoki Damjanich János Múzeumban látható.