Tippek a megfelelő bojler kiválasztásához


Ma már a bojlerekből is igen széles a választék, azt is nehéz eldönteni, hogy gáz, vagy villanybojlert válasszunk. Mindkét megoldásnak számos előnye van, például a villanybojler egyszerűbb és engedélyeztetés nélkül alakítható ki, illetve cserélhető le. A gázbojler mellett sokan azért döntenek, mert nagyobb a család, így nagyobb mennyiségű melegvíz biztosításra van szükség. Mindenképp ajánlott a bojlerünket bizonyos időközönként szakemberrel felülvizsgáltatni.

Talán kevesen vannak azzal tisztában, hogy a fűtés mellett a melegvíz előállítása terheli meg legjobban a családi kasszát. Egy új bojler beszerzése nem olcsó, mielőtt döntünk a nagyösszegű és egyben hosszútávú beruházásról, járjunk utána a lehetőségeknek. Ha szeretnénk a rezsiköltségekből lefaragni, akkor érdemes a megfelelő típust és minőséget kiválasztani.

Gázbojlerek előnye

A nagyobb családokban nyilvánvaló, hogy jóval több melegvízre van szükség, mint az egyedülállóknál, vagy akár egygyerekes családoknál. Előnye a gázbojlernek, hogy korlátlan mértékben biztosítja a szükséges melegvizet, még akkor is, ha az egész család kádfürdőzik, vagy nagyobb mennyiségű vizet használnak fel mosogatáshoz. Vásárlás előtt mindenképp érdemes tájékozódni a beépíthetőséggel kapcsolatban, mert gyakran a szolgáltatók nem engedélyezik az új készülék felszerelését. Hátrányaként szokták felróni, hogy az alkatrészei gyakorta meghibásodhatnak, amely növeli a karbantartási költségeket.

Villanybojlerek előnye

Egyszerű és gyors megoldást biztosít az otthon melegvíz-ellátására, ráadásul a mai elegáns vonalvezetésű készülékek remekül illeszkednek a modern fürdőszobákhoz. A megfelelő villanybojler kiválasztásánál nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az otthonunk villamoshálózatával, mert hiába energiatakarékos maga a bojler, ha a régi hálózat nem bírja el a terhelést. Hiszen nem ritka élethelyzet, hogy a nagy teljesítményű háztartási gépeink folyamatosan működnek a lakás különböző részeiben. Sokan választanak márka, a kedvező akció, és az űrtartalom alapján. Általánosságban az 1-2 fős háztartások számára elegendő a 80 literes méret, a 3-4 fős családok számára a 120 literes típus a kedvező, azonban az egyéni fogyasztási szokások is befolyásolhatják.