Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy-és Strandfürdő


A Pesterzsébeten feltörő gyógyvíz igen ritka, a jódos-sós gyógyvíz hazánkban csak kevés helyen található meg. Budapesten is csak a 22. kerület strandfürdőjében fordul elő. A helyi védelem alatt álló kupolás áltörökfürdő jelentős átalakításon esett át, és egész évben várja a vendégeket.

A közelmúltban a fürdőt modernizálva és kibővítve több szakaszban újra megnyitották: a termálfürdő része már 2018. év végére, a strand részt pedig a 2019. nyarától vehetik birtokba a fürdőzők. A fürdőben összesen 13 medence található, ezek között találni gyermekmedencét, gyógymedencét, élményfürdőt, hullámmedencét is. A komplexumban egy szaunavilág is kialakításra került.

A Pesterzsébeti strandfürdő jelenlegi helyén, a Duna Soroksári szakaszán korábban is működött strand, a fellendülés azután következett be, hogy a kútfúrások egy különleges gyógyvizet hoztak felszínre. A különleges jódos-sósvíz, hazánkban igen ritka, és kedvező hatású számos betegség esetén.

Eredményesen alkalmazható nőgyógyászati problémák, mozgásszervi panaszok esetén. A jódtartalma miatt pedig gyulladáscsökkentő, és fertőtlenítő és keringés javító hatással is rendelkezik. A bróm tartalmú gyógyvizeket pedig eredményesen alkalmazzák idegnyugtatóként és stresszoldásra egyaránt.

A  fürdő termálkútja nátriumot tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos gyógyvíznek jelentős a só és jódtartalma mellett a brómtartalma is. A sós-jódos kút jelentős vastartalommal rendelkező nátrium-kloridos, igen kemény bromidos, jodidos víz.

Az 1930-as években egy török jellegű fürdőt alakítottak ki, és a felújítások eredményeként a régi kupolás fürdő köré épült a modern rész.

A szaunavilág egy tágas, 20 fő befogadására is alkalmas finn szaunából, és egy 8 fős infraszaunából áll, emellett gőzkabin is található. A szaunavilág külön zónaként üzemel. A finn szauna mellett meleg és hideg vizes merülő és Kneipp taposómedencéket lehet használni.

A benti fürdőrészben egész évben üzemelő részében gyerekmedence mellett egy tágas szekrényes, kabinos öltözőt alakítottak ki.

A központi nagy kiúszós termálmedence masszázsfúvókákkal van ellátva, és a kültéri részében beépített sakkasztalokat helyeztek el.

A tágas strandrészen a látogatók egy termálvizű 25 méteres úszómedencét találnak. A gyermekek részére játékelemekkel, és szökőkúttal rendelkező medencét alakítottak ki, amelyet a forró nyári időszakban napvitorlákkal árnyékolnak. A Pesterzsébeti jódos-sós fürdő egyik vonzereje a 150 fős hullámmedence, amelyet a közelmúltban újítottak fel.

A tágas zöld parkrészben nyugágyak, és napozóágyak, öltözők találhatóak, és számos büfé is üzemel.

Megközelítése

1203 Budapest, Vízisport u. 2.