Kibertér-konferencia – London kétoldalú megállapodásokat akar a kibertér biztonságáról


Kétoldalú megállapodásokra törekszik a brit kormány mások mellett Kínával és Oroszországgal a kibertér biztonságáról, a kémkedés és a “destruktív internetes tevékenységek” visszaszorításáról – írta szakmai és diplomáciai forrásokat idézve szerdán a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap online kiadásán a csütörtökön kezdődő budapesti kibertér-konferencia elé időzítve megjelent írás szerint a brit elképzelésekben szereplő megállapodások alapján az egyes kormányok kötelezettséget vállalnának az információcserére az internetet érintő válságok esetén.

A Financial Times által idézett egyik brit illetékes szerint Nagy-Britanniának jelenleg például nincs információcsere-egyezménye az internetes válságok elhárítására szakosodott kínai hatósággal. “El tudunk képzelni egy olyan kapcsolatrendszert, amelyben segítségnyújtási kötelezettségvállalás szerepel válság esetére” – idézte brit forrását a lap.

A Financial Times szerint ugyanakkor nem lesz könnyű bármiféle megállapodásra jutni Kínával és Oroszországgal, mivel éppen e két országot tekintik széles körben a nyugati kormányok és vállalatok elleni kiberkémkedés fő támogatóinak.

A lap szerint jelentős erőfeszítések történtek eddig is egy olyan átfogó nemzetközi szabályrendszerről szóló megállapodás érdekében, amely korlátokat állítana a kiberkémkedés vagy éppen a kiberhadviselés elé. Nyugati diplomaták szerint azonban nehéznek tűnik egy ilyen szabályrendszer megalkotása, mivel Oroszország és Kína kötelező erővel bíró dokumentumot akar, amely jogot biztosítana az egyes államoknak az információ ellenőrzésére.

Brit illetékesek szerint ugyanakkor sokkal nagyobb az esély olyan kétoldalú egyezségekre, amelyekben az államok megállapodnak az információcserében válság esetére, hasonlóan a fegyverzetkorlátozás terén alkalmazott megoldáshoz – áll a Financial Times szerdai írásában.

A budapesti kibertér-konferencián részt vesz William Hague brit külügyminiszter is, aki a hétvégén külön nyilatkozatban kérte a nemzetközi közösséget a széles körű részvételre a budapesti rendezvényen.

Hague a brit külügyminisztérium honlapján megjelent felhívásában felszólította a kormányokat, a nemzetközi szervezeteket, a civil társadalom képviselőit és az iparági szakértőket, hogy “gyűljenek össze Budapesten, és foglalkozzanak korunk egyik nagy kihívásával”.

forrás MTI