Az ipari kenőanyagok feladatai: sok múlik a megfelelő kenőanyagon!


A folyamatosan üzemelő gépsorok esetében rendkívül fontos a korrózióvédelem és a súrlódás csökkentése. Ezen az időtálló minőség múlhat, de a hosszú távú használhatóság és a határidők betartása sem elhanyagolhatóak. Mindezek összefüggést mutatnak, ezért rendkívül fontos, hogy a megfelelő kenőanyaggal gondoskodjunk a berendezések állapotmegőrzéséről. De milyen készítményeket érdemes előnyben részesíteni? Hogyan gondoskodjunk a védelemről akkor, ha speciális körülményekről van szó?

A Klüber kenőanyaggyártó szerint jelentős befolyással lehet a termelésre a megfelelő kenőanyag alkalmazása. Az előállítás során prémium minőségű alapanyagokat helyez fókuszba a gyártó, de az innovatív megoldásokra is törekszik. A szélsőséges körülmények, magas hőmérséklet mellett felhasznált kenőanyagokkal szemben másféle követelményeket támasztanak a felhasználók, mint akkor, ha például a higiénia az elsődleges.

A csúszólakkok egyfajta bevonatot képeznek, és csökkentik az alkatrészek súrlódási értékeit. Az alkatrészek hosszú élettartamának köszönhetően kevesebbet kell költeni a berendezések javítására, esetleges cseréjére. Hasonló célokat szolgálnak a kenőolajok, amelyek nem csak a hatékony kenést biztosítják, hanem a kopást és a súrlódást is csökkentik egyúttal. A maradékanyagok képződését feloldják, így a munka is hatékonyabban mehet.

Tudta, hogy akár 1200 fokos hőmérséklet és hatalmas nyomásterhelés mellé is megtalálhatóak a megfelelő kenőanyagok? A szerelőpaszták speciálisan ilyen körülményekhez igazodnak, és az összeszerelés kapcsán is fontos szerep juthat nekik. Az akadozó csúszás ellen, a rozsdásodással szemben is eredményesen bevethető, ráadásul piacvezető gyártótól beszerezve garantáltan megbízható minőséggel áll rendelkezésre.

A fémfeldolgozás területén kerülnek célkeresztbe a formaleválasztó anyagok. A magas hőmérséklet itt is adott, ráadásul a produktivitás múlhat azon, hogy lehetőség szerint kevés maradékanyag képződjön. A kenőanyagok speciális fajtáit a gyártó folyamatosan teszteli, ezzel még inkább hatékony összetételre törekedve. A tapasztalatok azt mutatják, hogy megéri a megelőzésre és a minőségmegőrzése hangsúlyt helyezni, ezen ugyanis a produktivitás, a gördülékeny munkavégzés és a határidők tartásával a céges image is múlhatnak. A tevékenység jellegének, körülményeinek, hőmérsékletének megfelelően megválasztott kenőanyagok remek választásnak bizonyulnak az ipari területeken alkalmazott berendezéseknél, alkatrészeknél.